ࡱ;   "#$%&'()*+,-./0123456789:;<=>?@ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ[\]^_`abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{|}~Root Entry  FMicrosoft Word-Dokument MSWordDocWord.Document.89qOh+'0HP\ l x ElaNormal3@B@@J_@P6n՜.+,D՜.+,| [bbNormal1$*$9DA$3B*OJQJCJmHsHKHPJ nHtH^JaJ_H9:: WW8Num1z0OJ QJ CJPJ ^J aJBB WW8Num2z0 B*phOJ QJ CJ6^JaJ.. WW8Num2z1 OJ QJ ^J N!N WW8Num3z0+B*phOJQJCJ5nHtH^JaJ\"1" WW8Num3z1"A" WW8Num3z2"Q" WW8Num3z3"a" WW8Num3z4"q" WW8Num3z5"" WW8Num3z6"" WW8Num3z7"" WW8Num3z8<< WW8Num4z0B*phOJ QJ CJ^J .. WW8Num4z1 OJ QJ ^J 88 WW8Num4z3B*phOJ QJ ^J BB WW8Num5z0 B*phOJ QJ CJ6^JaJ.. WW8Num5z1 OJ QJ ^J NN WW8Num6z0+B*phOJQJCJ5nHtH^J aJ\"" WW8Num6z1"!" WW8Num6z2"1" WW8Num6z3"A" WW8Num6z4"Q" WW8Num6z5"a" WW8Num6z6"q" WW8Num6z7"" WW8Num6z8.. WW8Num7z0 OJ QJ ^J .. WW8Num7z1 OJ QJ ^J .. WW8Num7z2 OJQJ^J<< WW8Num8z0B*phOJ QJ CJ^J .. WW8Num8z1 OJ QJ ^J 88 WW8Num8z3B*phOJ QJ ^J FF WW8Num9z0#B*phOJQJCJ5^JaJ\FF WW8Num9z1#B*phOJQJCJ5^JaJ\"" WW8Num9z2"!" WW8Num9z3"1" WW8Num9z4"A" WW8Num9z5"Q" WW8Num9z6"a" WW8Num9z7"q" WW8Num9z800 WW8Num10z0 OJ QJ ^J 00 WW8Num10z1 OJ QJ ^J 00 WW8Num10z2 OJQJ^JFF WW8Num11z0!B*phOJ QJ CJPJ ^J aJBB WW8Num12z0B*phOJ QJ CJ^J aJ$$ WW8Num12z1$$ WW8Num12z2$$ WW8Num12z3$$ WW8Num12z4$$ WW8Num12z5$!$ WW8Num12z6$1$ WW8Num12z7$A$ WW8Num12z8BQBDomy[lna czcionka akapitu22Numbering Symbols<<Bullet SymbolsOJ QJ PJ ^J LL WW8Num19z0(B*phOJQJCJnHtH^JaJ\$$ WW8Num19z1$$ WW8Num19z2$$ WW8Num19z3$$ WW8Num19z4$!$ WW8Num19z5$1$ WW8Num19z6$A$ WW8Num19z7$Q$ WW8Num19z8.a.Znaki numeracjiTqT WW8Num32z0/B*phOJQJCJ5PJnHtH^JaJ\$$ WW8Num32z1$$ WW8Num32z2$$ WW8Num32z3$$ WW8Num32z4$$ WW8Num32z5$$ WW8Num32z6$$ WW8Num32z7`` WW8Num32z8<B*OJQJCJmHsH5KHPJnHtH^JaJ_H9]\HHNagBwek px$OJQJCJPJ^JaJ:B: Tre[ tekstuqd&/q"&ListarCJ^J>"2>Podpis sxx $CJ6^JaJ](B(Indekst $^JfRfStandardu1$*$9DA$3B*OJQJCJmHsHKHPJ nHtH^JaJ_H9FQrFHeading vx$OJQJCJPJ^JaJ4Qr4 Text bodywd@Q@Legenda xxx $CJ6^JaJ]*Q*Indexy $CJ^JttStandard (user)z1$*$9DA$3B*OJQJCJmHsHKHPJnHtH^JaJ_H9DQDAkapit z list{^]`nK46HhqܞPQRSTUV)`8L[n|ܞWXYZ[\]^_     ^`OJQJCJ^J aJ^z`OJQJCJ^J aJ%^`OJQJCJ^J aJ%^J`OJQJCJ^J aJ^`OJQJCJ^J aJ%^ `OJQJCJ^J aJ%^ `OJQJCJ^J aJ^ `OJQJCJ^J aJ%^R`OJQJCJ^J aJ% ^`OJ QJ B*phCJ6^JaJ ^`OJQJ^J % ^`OJQJ^J % ^`OJ QJ B*phCJ6^JaJ ^`OJQJ^J % ^`OJQJ^J % ^`OJ QJ B*phCJ6^JaJ ^`OJQJ^J % ^`OJQJ^J %+^`B*phOJQJCJ5nHtH^JaJ\.^`.^p`L.^@ `.^`.^`L.^`.^`.^P`L.^`OJ QJ B*phCJ^J  ^`OJQJ^J % ^`OJQJ^J %^`OJ QJ B*ph^J  ^`OJQJ^J % ^`OJQJ^J %^`OJ QJ B*ph^J  ^`OJQJ^J % ^`OJQJ^J % ^`OJ QJ B*phCJ6^JaJ ^`OJQJ^J % ^`OJQJ^J % ^`OJ QJ B*phCJ6^JaJ ^`OJQJ^J % ^`OJQJ^J % ^`OJ QJ B*phCJ6^JaJ ^`OJQJ^J % ^`OJQJ^J %+^`B*phOJQJCJ5nHtH^J aJ\.^`.^`.^`.^`.^`.^`.^`.^`.#^`B*phOJQJCJ5^JaJ\.#^`B*phOJQJCJ5^JaJ\.^`.^`.^`.^`.^`.^`.^`.^`OJQJB*phCJ^J aJ^z`OJQJB*phCJ^J aJ%^`OJQJB*phCJ^J aJ%^J`OJQJB*phCJ^J aJ^`OJQJB*phCJ^J aJ%^ `OJQJB*phCJ^J aJ%^ `OJQJB*phCJ^J aJ^ `OJQJB*phCJ^J aJ%^R`OJQJB*phCJ^J aJ%^`OJ QJ B*phCJ^J aJ^8`.^`.^`.^p`.^ `.^@ `.^ `.^`.^`^`^`^`^`^`^`^`^`+^`B*phOJQJCJ5nHtH^J aJ\.^`.^`.^`.^`.^`.^`.^`.^`.^`OJ QJ B*phCJ^J  ^`OJQJ^J % ^`OJQJ^J %^`OJ QJ B*ph^J  ^`OJQJ^J % ^`OJQJ^J %^`OJ QJ B*ph^J  ^`OJQJ^J % ^`OJQJ^J %  WW8Num1WW8Num2WW8Num3WW8Num4WW8Num5WW8Num6WW8Num9WW8Num11WW8Num12@nKnKPGTimes New Roman5Symbol3&ArialiLiberation SerifTimes New Roman7&CalibrigAndale Sans UIArial Unicode MSACalibri-BoldMCalibri-BoldItaliciLiberation SerifTimes New Roman74NSimSun_ OpenSymbolArial Unicode MS5Symbol_ OpenSymbolArial Unicode MS?4Courier New;Wingdings7Sylfaen7&Calibri=SimSun [SOS&Liberation SansArialGMicrosoft YaHei3Arial3$ArialS&Liberation SansArialG&Microsoft YaHei5&Tahoma5Symbol_ OpenSymbolArial Unicode MSBhiEiEiE K\\ K\\'00Ela El|bieta GacM 0ܞCaolan80 5nKPW <L.~.P6b8H.@R-.. Tom III SWZ OPIS PRZEDMIOTU ZAMWIENIA CZZ I: Przedmiotem zamwienia jest przygotowywanie, dostarczanie i wydawanie gorcego jednodaniowego posiBku podopiecznym Miejsko-Gminnego O[rodka Pomocy SpoBecznej w Lubawce w okresie od 03.01.2022 roku do 31.12.2022 roku 2022 r., 6 dni w tygodniu od poniedziaBku do soboty. Szacunkowa liczba osb objtych do|ywianiem- ok. 45 osb. Szacunkowa Bczna ilo[ posiBkw do wydania w czasie realizacji umowy: ok. 11.655 posiBkw tj. [rednio 45 osb do|ywianych przez 259 dni. Podana powy|ej ilo[ osb i posiBkw jest szacunkowa i w czasie obowizywania umowy mo|e ulec zmianie. Nie stanowi to zatem ostatecznego wymiaru zamwienia, w wyniku czego nie mo|e by podstaw do zgBaszania roszczeD z tytuBu realizacji zamwienia lub by podstaw odmowy zrealizowania zamwienia. Zamawiajcy zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwikszenia liczby osb objtych do|ywianiem i w takim przypadku Wykonawcy bdzie przysBugiwaBo prawo do wynagrodzenia wyBcznie za faktycznie wydane posiBki. Dzienna ilo[ wydawanych posiBkw bdzie okre[lana w zale|no[ci od potrzeb zgBaszanych przez Miejsko-Gminny O[rodek Pomocy SpoBecznej w Lubawce, z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem. Zamawiajcy przez gorcy jednodaniowy posiBek rozumie: zup o pojemno[ci 500 ml z wkBadem misnym (tj. 100 g misa lub 100 g kieBbasy) lub jajkiem oraz pieczywem (1 buBka lub 2 kromki chleba) - 3 razy w tygodniu; drugie danie typu: pierogi, kopytka lub makaron z sosem, makaron z serem, fasolka po bretoDsku z buBk, bigos z buBk, goBbki z misa i ry|u, gulasz z kasz, kotlet schabowy lub mielony z ziemniakami i surwk, ryba sma|ona z ziemniakami i surwk, kurczak z ziemniakami lub ry|em i surwk, Bazanki z kapust i kieBbas, spaghetti z mielonym misem itp.- 3 razy w tygodniu. Powy|sze posiBki stanowi racj pokarmow dla osoby dorosBej. Gramatura posiBkw, ich warto[ od|ywcza i energetyczna musi by zgodna z okre[lonymi normami i wytycznymi Instytutu {ywno[ci i {ywienia i uwzgldnia racj pokarmow dla osb dorosBych. Wykonawca bdzie przygotowywaB posiBki zgodnie z zasadami okre[lonymi w ustawie o bezpieczeDstwie |ywno[ci i |ywienia (tj. Dz. U. z 2020r. poz. 2021) oraz zgodnie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Ponadto Wykonawca zobowizany bdzie przy przygotowaniu posiBkw przestrzega wBa[ciwych przepisw prawa lub wytycznych/zaleceD odpowiednich organw administracji publicznej, sBu|cych zapobieganiu rozprzestrzeniania si wirusa SARS-CoV-2. PosiBki musz speBnia nastpujce warunki jako[ciowe: jadBospis musi by urozmaicony, nie dopuszcza si powtarzania rodzajowo tych samych potraw w cigu kolejnych 6 dni, potrawy powinny by lekkostrawne, przygotowane z surowcw wysokiej jako[ci, peBnowarto[ciowych, [wie|ych (posiadajcych aktualne terminy przydatno[ci do spo|ycia), z uwzgldnieniem sezonowo[ci ich wystpowania, naturalnych, maBo przetworzonych, z ograniczon ilo[ci substancji dodatkowych  konserwujcych, zagszczajcych, barwicych lub sztucznie aromatyzowanych, w jadBospisie powinny przewa|a potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie sma|one, do przygotowania posiBkw zalecane jest: stosowanie tBuszczw ro[linnych (ograniczone stosowanie tBuszczw zwierzcych), stosowanie du|ej ilo[ci warzyw, w tym tak|e nasion ro[lin strczkowych, r|nego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie cukru i soli, zupy powinny by przygotowane na wywarze warzywno-misnym, temperatura wydawanych posiBkw: 50-60 stopni Celsjusza, wa|na jest estetyka potraw i posiBkw. Nie dopuszcza si wydawania posiBkw przygotowanych na bazie gotowego posiBku (ze sBoika lub puszki). Wyklucza si rwnie| posiBki sporzdzane na bazie pBproduktw oraz na bazie Fast Food lub mro|onych potraw. PosiBki musz by przygotowywane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla |ywienia zbiorowego. Wykonawca zobowizany jest do przygotowywania, wydawania i dostarczania posiBkw zachowujc wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunkw produkcji oraz bdzie ponosiB odpowiedzialno[ za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowizany bdzie przy wydawaniu posiBkw przestrzega wBa[ciwych przepisw prawa lub wytycznych/zaleceD odpowiednich organw administracji publicznej, sBu|cych zapobieganiu rozprzestrzeniania si wirusa SARS-CoV-2. Wykonawca zobowizany jest do przechowywania z ka|dego dnia prbek |ywno[ciowych zgodnie z obowizujcymi przepisami. Przygotowywanie posiBkw odbywa si bdzie w lokalu gastronomicznym z odpowiednim zapleczem, gdzie Wykonawca prowadzi dziaBalno[ gastronomiczn, na ktr PaDstwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny wydaB pozwolenie. PosiBki bd wydawane zgodnie z obowizujcymi przepisami w zakresie bezpieczeDstwa |ywno[ci i |ywienia, w lokalu Wykonawcy lub innym miejscu wyznaczonym przez Wykonawc i do tego przeznaczonym na terenie miasta Lubawka (okoBo 35 posiBkw dziennie). Dla klientw CheBmska Zl. posiBki bd dostarczane do CheBmska Zl. (okoBo 10 posiBkw dziennie). Wykonawca jest zobowizany dostarcza posiBki wBasnym transportem. Godziny dostarczania i wydawania posiBkw zostan ustalone midzy Zamawiajcym, a Wykonawc (w godz. 12.00  14.00). Klienci uprawnieni do korzystania z posiBku bd okazywali si bloczkiem na posiBek z piecztk O[rodka (wzr bloczka zostanie potwierdzony przez Wykonawc). Odbir bloczka klient potwierdza na li[cie w siedzibie O[rodka. O ilo[ci wydanych bloczkw Wykonawca jest informowany w sposb uzgodniony z Zamawiajcym. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeD Wykonawca jest zobowizany zapewni posiBki o nie gorszej jako[ci na swj koszt, z innych zrdeB. Je|eli w tygodniu wydawania posiBku wypada dzieD lub okres [witeczny Wykonawca jest zobowizany wyda w dniu poprzedzajcym suchy prowiant, odpowiadajcy warto[ci kalorycznej obiadu. Zamawiajcy zastrzega sobie prawo do wyznaczania okresw realizacji zadania lub ich zmiany z przyczyn niezale|nych w ramach posiadanych [rodkw. Je|eli nastpi sytuacja wymieniona w pkt 16. Wykonawca nie bdzie sobie ro[ciB |adnych praw do odszkodowania z tego tytuBu. Realizacja przedmiotu zamwienia nastpuje przy wykorzystaniu produktw i narzdzi Wykonawcy. Zamawiajcy zastrzega sobie prawo kontroli realizacji zamwienia przez Wykonawc. Wykonawca w ramach realizacji zamwienia bdzie gromadziB dane osobowe osb uprawnionych do otrzymania posiBku, w zwizku z czym zobowizany jest do ich przetwarzania zgodnie z przepisami rozporzdzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osb fizycznych w zwizku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepBywu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (oglne rozporzdzenie o ochronie danych) oraz innymi obowizujcymi przepisami prawa w tym zakresie. Odpowiedzialno[ za naruszenie tego obowizku ponosiB bdzie Wykonawca. Je|eli jednak w zwizku z naruszeniem powy|szego obowizku przez Wykonawc odpowiedzialno[ poniesie Zamawiajcy, Wykonawca zobowizany bdzie do naprawienia Zamawiajcemu szkody z tego tytuBu. CZZ II: Przedmiotem zamwienia jest przygotowywanie i wydawanie dwudaniowego obiadu dla dzieci w wieku 7-16 lat bdcych uczestnikami Placwki Wsparcia Dziennego w Lubawce w okresie 03.01.2022 roku do 30.12.2022 roku, 5 dni w tygodniu od poniedziaBku do pitku. Szacunkowa liczba dzieci objtych do|ywianiem  ok. 15 dzieci. Szacunkowa Bczna ilo[ dwudaniowego posiBku do wydania w czasie realizacji umowy  ok. 3780 posiBkw tj. ok. 15 dzieci do|ywianych przez 252 dni. Podana powy|ej liczba osb i posiBkw jest szacunkowa i w czasie obowizywania umowy mo|e ulec zmianie. Nie stanowi to zatem ostatecznego wymiaru zamwienia, w wyniku czego nie mo|e by podstaw do zgBaszania roszczeD z tytuBu realizacji zamwienia lub by podstaw odmowy zrealizowania zamwienia. Zamawiajcy zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwikszenia liczby osb objtych do|ywianiem, wykonawcy bdzie przysBugiwaBo prawo do wynagrodzenia wyBcznie za faktycznie wydane posiBki. Dzienna ilo[ posiBkw bdzie okre[lana w zale|no[ci od potrzeb zgBaszanych przez Placwk Wsparcia Dziennego w Lubawce, ka|dego dnia (w okresie realizacji zamwienia) do godz.10.30. Na posiBek dwudaniowy skBada si ka|dorazowo: zupa o pojemno[ci 500 ml z wkBadem misnym (tj. 100 g misa lub 100 g kieBbasy) lub jajkiem oraz pieczywem (1 buBka lub 2 kromki chleba) - 2 razy w tygodniu; drugie danie typu: pierogi, kopytka lub makaron z sosem, makaron z serem, fasolka po bretoDsku z buBk, bigos z buBk, goBbki z misa i ry|u, gulasz z kasz, kotlet schabowy lub mielony z ziemniakami i surwk, ryba sma|ona z ziemniakami i surwk, kurczak z ziemniakami lub ry|em i surwk, Bazanki z kapust i kieBbas, spaghetti z mielonym misem itp.- 3 razy w tygodniu. kompot Gramatura posiBkw, ich warto[ od|ywcza i energetyczna musi by zgodna z okre[lonymi normami i wytycznymi Instytutu {ywno[ci i {ywienia i uwzgldnia racj pokarmow dla uczniw w wieku 7-16 lat (szkoBa podstawowa). Wykonawca bdzie przygotowywaB posiBki zgodnie z zasadami okre[lonymi w ustawie o bezpieczeDstwie |ywno[ci i |ywienia (tj. Dz. U. z 2020r. poz. 2021.) oraz zgodnie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Ponadto Wykonawca zobowizany bdzie przy przygotowaniu posiBkw przestrzega wBa[ciwych przepisw prawa lub wytycznych/zaleceD odpowiednich organw administracji publicznej, sBu|cych zapobieganiu rozprzestrzeniania si wirusa SARS-CoV-2. PosiBki musz speBnia nastpujce warunki jako[ciowe: jadBospis musi by urozmaicony, nie dopuszcza si powtarzania rodzajowo tych samych potraw w cigu kolejnych 5 dni, potrawy powinny by lekkostrawne, przygotowane z surowcw wysokiej jako[ci, peBnowarto[ciowych, [wie|ych (posiadajcych aktualne terminy przydatno[ci do spo|ycia), z uwzgldnieniem sezonowo[ci ich wystpowania, naturalnych, maBo przetworzonych, z ograniczon ilo[ci substancji dodatkowych  konserwujcych, zagszczajcych, barwicych lub sztucznie aromatyzowanych, w jadBospisie powinny przewa|a potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie sma|one, do przygotowania posiBkw zalecane jest: stosowanie tBuszczw ro[linnych (ograniczone stosowanie tBuszczw zwierzcych), stosowanie du|ej ilo[ci warzyw, w tym tak|e nasion ro[lin strczkowych, r|nego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie cukru i soli, zupy powinny by przygotowane na wywarze warzywno-misnym, temperatura wydawanych posiBkw: 50-60 stopni Celsjusza, wa|na jest estetyka potraw i posiBkw. Nie dopuszcza si wydawania posiBkw przygotowanych na bazie gotowego posiBku (ze sBoika lub puszki). Wyklucza si rwnie| posiBki sporzdzane na bazie pBproduktw oraz na bazie Fast Food lub mro|onych potraw. PosiBki musz by przygotowywane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla |ywienia zbiorowego. Wykonawca zobowizany jest do przygotowywania i wydawania posiBkw zachowujc wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunkw produkcji oraz bdzie ponosiB odpowiedzialno[ za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowizany bdzie przy wydawaniu posiBkw przestrzega wBa[ciwych przepisw prawa lub wytycznych/zaleceD odpowiednich organw administracji publicznej, sBu|cych zapobieganiu rozprzestrzeniania si wirusa SARS-CoV-2. Wykonawca zobowizany jest do przechowywania z ka|dego dnia prbek |ywno[ciowych zgodnie z obowizujcymi przepisami. Przygotowywanie posiBkw odbywa si bdzie w lokalu gastronomicznym z odpowiednim zapleczem, gdzie Wykonawca prowadzi dziaBalno[ gastronomiczn, na ktr PaDstwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny wydaB pozwolenie. PosiBki bd spo|ywane przez uprawnione dzieci w lokalu Wykonawcy na terenie miasta Lubawka. Godziny wydawania posiBkw zostan ustalone midzy Zamawiajcym, a Wykonawc (w godz. 16.00  18.00) . W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeD Wykonawca jest zobowizany zapewni posiBki, o nie gorszej jako[ci na swj koszt, z innych zrdeB. Realizacja przedmiotu zamwienia nastpuje przy wykorzystaniu produktw i narzdzi Wykonawcy. Zamawiajcy zastrzega sobie prawo do wyznaczania okresw realizacji zadania lub ich zmiany z przyczyn niezale|nych w ramach posiadanych [rodkw. Je|eli nastpi sytuacja wymieniona w pkt 15. Wykonawca nie bdzie sobie ro[ciB |adnych praw do odszkodowania z tego tytuBu. Zamawiajcy zastrzega sobie prawo kontroli realizacji zamwienia przez Wykonawc. Wykonawca w ramach realizacji zamwienia bdzie gromadziB dane osobowe osb uprawnionych do otrzymania posiBku, w zwizku z czym zobowizany jest do ich przetwarzania zgodnie z przepisami rozporzdzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osb fizycznych w zwizku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepBywu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (oglne rozporzdzenie o ochronie danych) oraz innymi obowizujcymi przepisami prawa w tym zakresie. Odpowiedzialno[ za naruszenie tego obowizku ponosiB bdzie Wykonawca. Je|eli jednak w zwizku z naruszeniem powy|szego obowizku przez Wykonawc odpowiedzialno[ poniesie Zamawiajcy, Wykonawca zobowizany bdzie do naprawienia Zamawiajcemu szkody z tego tytuBu. CZZ III: Przedmiotem zamwienia jest przygotowywanie i dostarczanie gorcego jednodaniowego posiBku uczestnikom Dziennego Domu Pobytu Senior+ Bukwka 50b, 58-420 Lubawka w okresie od 03.01.2022 roku do 30.12.2022 roku do w 2021 r., 5 dni w tygodniu od poniedziaBku do pitku. Szacunkowa liczba osb objtych do|ywianiem- ok. 20 osb. Szacunkowa Bczna ilo[ posiBkw do wydania w czasie realizacji umowy: ok. 5.040 posiBkw tj. [rednio 20 osb do|ywianych przez 252 dni. Podana powy|ej ilo[ osb i posiBkw jest szacunkowa i w czasie obowizywania umowy mo|e ulec zmianie. Nie stanowi to, zatem ostatecznego wymiaru zamwienia, w wyniku czego nie mo|e by podstaw do zgBaszania roszczeD z tytuBu realizacji zamwienia lub by podstaw odmowy zrealizowania zamwienia. Zamawiajcy zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwikszenia liczby osb objtych do|ywianiem, wykonawcy bdzie przysBugiwaBo prawo do wynagrodzenia wyBcznie za faktycznie wydane posiBki. Dzienna ilo[ posiBkw bdzie okre[lana w zale|no[ci od potrzeb zgBaszanych przez Dzienny Dom Pobytu Senior+ ka|dego dnia (w okresie realizacji zamwienia) do godz.10.00. Zamawiajcy przez gorcy jednodaniowy posiBek rozumie: zup o pojemno[ci 500 ml z wkBadem misnym (tj. 100 g misa lub 100 g kieBbasy) lub jajkiem oraz pieczywem (1 buBka lub 2 kromki chleba) - 2 razy w tygodniu; drugie danie typu: pierogi, kopytka lub makaron z sosem, makaron z serem, fasolka po bretoDsku z buBk, bigos z buBk, goBbki z misa i ry|u, gulasz z kasz, kotlet schabowy lub mielony z ziemniakami i surwk, ryba sma|ona z ziemniakami i surwk, kurczak z ziemniakami lub ry|em i surwk, Bazanki z kapust i kieBbas, spaghetti z mielonym misem itp.- 3 razy w tygodniu. Racja pokarmowa dla osoby dorosBej. Gramatura posiBkw, ich warto[ od|ywcza i energetyczna musi by zgodna z okre[lonymi normami i wytycznymi Instytutu {ywno[ci i {ywienia i uwzgldnia racj pokarmow dla osb dorosBych. Wykonawca bdzie przygotowywaB posiBki zgodnie z zasadami okre[lonymi w ustawie o bezpieczeDstwie |ywno[ci i |ywienia (tj. Dz. U. z 2020 r. poz. 2021.) oraz zgodnie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. PosiBki musz speBnia nastpujce warunki jako[ciowe: jadBospis musi by urozmaicony, nie dopuszcza si powtarzania rodzajowo tych samych potraw w cigu kolejnych 5 dni, potrawy powinny by lekkostrawne, przygotowane z surowcw wysokiej jako[ci, peBnowarto[ciowych, [wie|ych (posiadajcych aktualne terminy przydatno[ci do spo|ycia), z uwzgldnieniem sezonowo[ci ich wystpowania, naturalnych, maBo przetworzonych, z ograniczon ilo[ci substancji dodatkowych  konserwujcych, zagszczajcych, barwicych lub sztucznie aromatyzowanych, w jadBospisie powinny przewa|a potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie sma|one, do przygotowania posiBkw zalecane jest: stosowanie tBuszczw ro[linnych (ograniczone stosowanie tBuszczw zwierzcych), stosowanie du|ej ilo[ci warzyw, w tym tak|e nasion ro[lin strczkowych, r|nego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie cukru i soli, zupy powinny by przygotowane na wywarze warzywno-misnym, temperatura dostarczonych posiBkw: 50-60 stopni Celsjusza, wa|na jest estetyka potraw i posiBkw. Nie dopuszcza si wydawania posiBkw przygotowanych na bazie gotowego posiBku (ze sBoika lub puszki). Wyklucza si rwnie| posiBki sporzdzane na bazie pBproduktw oraz na bazie Fast Food lub mro|onych potraw. PosiBki musz by przygotowywane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla |ywienia zbiorowego. Wykonawca zobowizany jest do przygotowywania i dostarczania posiBkw zachowujc wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunkw produkcji oraz bdzie ponosiB odpowiedzialno[ za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowizany bdzie przy przygotowaniu i dostarczaniu posiBkw przestrzega wBa[ciwych przepisw prawa lub wytycznych/zaleceD odpowiednich organw administracji publicznej, sBu|cych zapobieganiu rozprzestrzeniania si wirusa SARS-CoV-2. Wykonawca zobowizany jest do przechowywania z ka|dego dnia prbek |ywno[ciowych zgodnie z obowizujcymi przepisami. Przygotowywanie posiBkw odbywa si bdzie w lokalu gastronomicznym z odpowiednim zapleczem, gdzie Wykonawca prowadzi dziaBalno[ gastronomiczn, na ktr PaDstwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny wydaB pozwolenie. Wykonawca jest zobowizany dostarcza posiBki wBasnym transportem Do Dziennego Domu Pobytu Senior + z siedzib w Bukwce 50b, 58-420 Lubawka, w naczyniach gwarantujcych utrzymanie wymaganej temperatury posiBku dopuszczonych do kontaktu z |ywno[ci zgodnie z obowizujcymi przepisami w zakresie bezpieczeDstwa |ywno[ci i |ywienia. Godziny dostarczania posiBkw zostan ustalone midzy Zamawiajcym, a Wykonawc (przewidywane w godz. 12.00  14.00). W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeD Wykonawca jest zobowizany zapewni posiBki, o nie gorszej jako[ci na swj koszt, z innych zrdeB. Realizacja przedmiotu zamwienia nastpuje przy wykorzystaniu produktw i narzdzi Wykonawcy. Zamawiajcy zastrzega sobie prawo do wyznaczania okresw realizacji zadania lub ich zmiany z przyczyn niezale|nych w ramach posiadanych [rodkw. Je|eli nastpi sytuacja wymieniona w pkt 16. Wykonawca nie bdzie sobie ro[ciB |adnych praw do odszkodowania z tego tytuBu. Zamawiajcy zastrzega sobie prawo kontroli realizacji zamwienia przez Wykonawc. Wykonawca w ramach realizacji zamwienia bdzie gromadziB dane osobowe osb uprawnionych do otrzymania posiBku, w zwizku z czym zobowizany jest do ich przetwarzania zgodnie z przepisami rozporzdzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osb fizycznych w zwizku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepBywu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (oglne rozporzdzenie o ochronie danych) oraz innymi obowizujcymi przepisami prawa w tym zakresie. Odpowiedzialno[ za naruszenie tego obowizku ponosiB bdzie Wykonawca. Je|eli jednak w zwizku z naruszeniem powy|szego obowizku przez Wykonawc odpowiedzialno[ poniesie Zamawiajcy, Wykonawca zobowizany bdzie do naprawienia Zamawiajcemu szkody z tego tytuBu. NPd  $ H z | ~  "Jz|$&24۸ppppp_ B*phCJ^JaJ]OJQJB*phCJ^JaJOJQJ B*phCJ^JaJ\OJQJCJ^JaJ\OJQJCJ5^JaJ\OJQJCJ>*^JaJ\OJQJ&B*phCJ>*5^JaJ\OJQJCJ>*5^JaJ\OJQJCJ>*5^JaJOJQJCJ>*^JaJOJQJCJ^JaJOJQJ%46l n d"f"""L#N###@%B%&&))**N,P,..//t0v022445566w%B*phCJnHtH^JaJOJQJCJnHtH^JaJOJQJ*^JaJ\OJQJ#B*phCJ>*5^JaJOJQJCJ>*^JaJOJQJCJ^JaJOJQJ4B*phCJ>*fHq ^JaJ\OJQJ B*phCJ>*^JaJOJQJ$B*phCJ>*PJ^JaJOJQJCJnHtH^JaJOJQJ B*phCJ^JaJ\OJQJHnHpHIILLLLZNHOOOQQBRDR*S,STpTVVXX2Y4YYYYY[[p\r\__``bbDcFcddHeJeff&g(gh hhhĹĹCJnHtH^JaJOJQJ%B*phCJnHtH^JaJOJQJCJ6^JaJOJQJCJ^JaJOJQJB*phCJ^JaJOJQJ B*phCJ^JaJ\OJQJ6B*CJmHsHKHPJnHtH^JaJ_H9\OJQJ6h*^JaJ\OJQJ1B*phCJ>*5nHtH^JaJ]\OJQJ1B*phCJ>*5nHtH^JaJ]\OJQJ.B*phCJ>*5nHtH^JaJ\OJQJ&B*phCJ>*5^JaJ\OJQJ#B*phCJ>*5^JaJOJQJCJ>*^JaJOJQJ4B*phCJ>*fHq ^JaJ\OJQJ B*phCJ>*^JaJOJQJ$B*phCJ>*PJ^JaJOJQJqqqbqzq|qrrww,x.xhyjy{*|Z|\|||}DJ"$ Pԇևz|RTގCJ6^JaJOJQJB*phCJ^JaJOJQJCJ^JaJOJQJCJ^JaJ\OJQJ&B*phCJ>*5^JaJ\OJQJ#B*phCJ>*5^JaJOJQJCJ>*^JaJOJQJ3.0PR .0&(ʘ̘DNڞܞm7B*phCJ>*5fHq ^JaJ\OJQJ#B*phCJ>*5^JaJOJQJ'B*phCJ>*5PJ^JaJOJQJ B*phCJ^JaJ\OJQJ%B*phCJnHtH^JaJOJQJCJnHtH^JaJOJQJ9B*phCJmHsHKHPJnHtH^JaJ_H9OJQJP~  |&zjz & F $a$^e]`A$ u$a$^]`A$u & F $a$^]`A$u & F $a$^]`A$z & F $a$^e]`A$ z$a$^e]`A$z & F $a$^e]`A$z & F $a$^e]`A$u$a$A$ u$a$1$*$9DA$ u$a$^]`A$ n f""N##B%&)o_z & F $a$^e]`A$z & F $a$^e]`A$z & F $a$^e]`A$z & F$a$^]`A$z & F$a$^]`A$z & F$a$^]`A$z & F$a$^]`A$z & F$a$^]`A$z & F$a$^]`A$z & F $a$^e]`A$ )*P,/v024567`8o_z & F $a$^e]`A$z & F $a$^e]`A$z & F $a$^e]`A$z & F $a$^e]`A$z & F $a$^e]`A$z & F $a$^e]`A$z & F $a$^e]`A$ & F $a$^]`VA$z & F $a$^e]`A$z & F $a$^e]`A$ `89??*?,?*A,AABHpHILq & F $a$^]`A$z & F $a$^]`A$z & F$a$^e]`A$z & F$a$^e]`A$z & F$a$^e]`A$z$a$A$ u$a$^e]`A$ z$a$^e]`A$z & F $a$^e]`A$z & F $a$^e]`A$ LLQDR,SVX4YYY[o_z & F$a$^e]`A$z & F$a$^]`A$z & F$a$^]`A$z & F$a$^]`A$z & F$a$^]`A$z & F$a$^]`A$z & F$a$^]`A$z & F$a$^e]`A$z & F$a$^e]`A$ & F $a$^]`A$ [r\_`bFcdJef(g hhnnn {$a$*$^e]`A$ {$a$*$^e]`A${ & F$a$*$^e]`A$z & F$a$*$^e]`A$z & F$a$^e]`A$z & F$a$^e]`A$z & F$a$^e]`A$z & F$a$^e]`A$nnnqq|qrw.xjy\||xl u$a$^]`A$ u & F$a$A$ u & F$a$A$z & F$a$^]`VA$z & F$a$^]`VA$z & F$a$^]`VA$z & F$a$*$^]`VA$ {$a$*$^e]`A$z$a$*$A$ u$a$*$^e]`A$ u$a$*$^e]`A$ |$ և|Tsz & F$a$^]`VA$z & F$a$^]`VA$z & F$a$^]`VA$ z & F$a$A$ z & F$a$A$ z & F$a$A$ z & F$a$A$ z & F$a$A$ z & F$a$A$z & F$a$^]`VA$z & F$a$^]`VA$ 0R0(̘ܞo^z & F$a$*$^]`VA$z & F$a$^]`VA$z & F$a$^]`VA$z & F$a$^]`VA$z & F$a$^]`VA$z & F$a$^]`VA$z & F$a$^]`VA$ & F$a$^]`VA$z & F$a$^]`VA$z & F$a$^]`VA$ 3<0. A!n"n#n$n2P1h0p3P(20\Root Entry F@CompObjjOle 1Table8SummaryInformation(WordDocument!5DocumentSummaryInformation8t