ࡱ> surQQbjbjaaG\ e e$X"""""""""""8Z"D",""]""4"""###\\\\\\\$k`!c ]Q"##### ]""""]](((#v""""\(#\((JBPT"PԝCO$JQD\s]0]R<ck$8cTT\c"&U##(##### ] ]& ###]####c######### :ZaBcznik nr 1b do SWZ OPIS PRZEDMIOTU ZAMWIENIA Podstawa prawna |ywienia zbiorowego w jednostkach podlegBych MSWiA: Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeDstwie |ywno[ci i |ywienia (Dz. U. z 2010r. Nr 136 poz. 914 z pzn. zm.). Rozporzdzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia w sprawie higieny [rodkw spo|ywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30. 04. 2004 roku str. 1 z pzn. zm., Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319). Rozporzdzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzdowych i innych czynno[ci urzdowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa |ywno[ciowego i paszowego oraz zasad dotyczcych zdrowia i dobrostanu zwierzt, zdrowia ro[lin i [rodkw ochrony ro[lin. Przedmiotem zamwienia jest usBuga przygotowania posiBkw, transportu na Poligon Szkoleniowy w Krsku Komendy Wojewdzkiej PaDstwowej Stra|y Po|arnej w Warszawie. Rodzaje norm wy|ywienia, [rednie warto[ci energetyczne i od|ywcze produktw |ywno[ciowych a tak|e przypadki, w ktrych normy wy|ywienia mog zosta uzupeBnione zostaBy ujte w Rozporzdzeniu Ministra Spraw Wewntrznych i Administracji z dnia 28 wrze[nia 2020 roku w sprawie wy|ywienia w PaDstwowej Stra|y Po|arnej (Dz. U. z 2020 poz. 1675 ze zmianami). Dokonujc kalkulacji ceny |ywienia jednego sBuchacza dziennie nale|y stosowa stawki izasady zawarte w w/w przepisach. Wymiar rzeczowych, zasadniczych i dodatkowych norm wy|ywienia w cigu doby winien by zBo|ony z poni|szych produktw: pieczywo przetwory zbo|owe i strczkowe przetwory misne przeliczone na miso w elementach przetwory rybne przeliczone na filety z ryb masBo naturalne inne tBuszcze zwierzce i ro[linne przeliczone na smalec napoje mleczne przeliczone na mleko peBnotBuste sery przeliczone na ser peBnotBusty jaja ziemniaki warzywa owoce soki z owocw przetwory owocowe przeliczone na d|em cukier herbata kakao kawa zbo|owa kawa naturalna sl i przyprawy 6. W jadBospisie powinno si uwzgldni: potrawy z ryb, zr|nicowane potrawy misne, potrawy z jaj, mieszane pieczywo do [niadaD i kolacji, masBo ekstra, napoje do [niadaD i kolacji. Do [niadaD, kolacji i obiadw - dodatek sezonowych warzyw i owocw, r|norodnych wdlin, serw, surwek oraz saBatek. Ilo[ osb |ywionych jednorazowo do 40 (czasowo mo|e wystpi potrzeba |ywienia jednorazowo do 50 osb). Zamawiajcy planuje w trakcie realizacji umowy wy|ywienia w ilo[ci do 2882 caBodniowego wy|ywienia (osobo/dni), w tym 1920 osobodni |ywieniowych powikszonych o norm uzupeBniajc zgodnie z 4 ust. 1 pkt 2 Rozporzdzenia Ministra Spraw Wewntrznych i Administracji z dnia 28 wrze[nia 2020 roku w sprawie wy|ywienia w PaDstwowej Stra|y Po|arnej. Zamawiajcy przedstawi Wykonawcy planowany harmonogram szkoleD. Zamawiajcy zastrzega, i| przedstawiony planowany harmonogram szkoleD mo|e ulec zmianie w trakcie realizacji zamwienia. Ka|dy peBnoporcjowy dzieD |ywieniowy skBada si ze [niadania, obiadu dwudaniowego z kompotem oraz kolacji. Przygotowanie posiBkw realizowane bdzie w oparciu o lokal Wykonawcy posiadajcy wymagan przepisami prawa decyzj wBa[ciwego PIS (Wykonawca w dniu podpisania umowy przeka|e stosown decyzj zatwierdzajc wskazany lokal). PosiBki bd dostarczane do Poligonu Szkoleniowego w Krsku (ul. MaBgorzaty 24) specjalistycznym transportem zatwierdzonym przez wBa[ciwy PaDstwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w zakresie [rodka transportu do przewozu wy|ywienia zgodnie z wymaganym zakresem wy|ywienia. Wykonawca w dniu podpisania umowy przeka|e dane pojazdu oraz stosown decyzj zatwierdzajc wskazany [rodek transportu. Wykonawca zobowizuje si wykona przedmiot umowy z zachowaniem,.04jl v x 6 D H J L P R H J PRIJIJ~wsw~h haGhaG haGh"h>% h]^0h]^0%h]^0h]^0B*CJaJnHphtHh]^0h) huMh@9 huMh huMhgh8~ huMh"h"h B5CJ\h BhAth h 5 hb5 h Sh5 hAt5h h B5+.24jl R`P<NJj $ & F *$a$gd64 $ & F*$a$gd64 $ & F*$a$gdx" $ & F1$a$gdx" $ & F1$a$gdx"gd B /$a$gd B gdAt$a$gd BR~BZ^`P^rt:<>NPJLjl<>*,8:HJTVnp"$\^z|»hl hN+?hlhIh8 dhD]hmhG&hLh64h Bh5xhbwhdhZ] hZh hZh BHj<*8HTn$^|"/$ & F  ^a$gdx"`gdI $*$^a$gd64 $ & F *$a$gd64"$h$PXZ\  @jpz㱦zodoYhFhImHsHhFh)|mHsHhFhBLNmHsHhFhZWmHsHh2[h)|mHsHh2[hZ]mHsHh2=nhZ]mHsHh2=nh)|mHsH hA}h& h)|mHsHhdmHsHhZ]mHsHhhdhZ] hA}h hA}h B hN+?hV h~9hVhVhl"!$779:<R>D?t???A^C /$^a$gd5 /$ & F a$gdZ] $ & Fa$gd- $^a$gd $ & F a$gdI/$ & F ^a$gdI /$ & F a$gdI /$^a$gdVbd2DN  P !;}vrkg[TPAhbfhbfPJ^JnHtHhbf hbfhbfhZ]PJ^JnHtHhZ] h^ h BhdD" hA}h! h'bh!h'bhZ]B*mHphsH htJh)| htJhw^ htJh+MNhtJh)|mHsHh)|h)|mHsHh wh)|B*mHphsHh2[h)|mHsHhI^JmHsHhImHsHhFhImHsHhFh9u,mHsH!!!!"":"@"B"""##$$$8%:%677`7b77777 8"8 9999:ݴ}q}bVbh~z_PJ^JnHtHhbfh-PJ^JnHtHh8~PJ^JnHtHh-PJ^JnHtH h\h\PJ^JnHsHtHUhIPJ^JnHtHh\PJ^JnHtH%hhdD"B*PJ^JnHphtHhL hIhI hIh]Bh]Bh{|%h'bhBB*PJ^JnHphtHhbfPJ^JnHtH! nale|ytej staranno[ci z uwzgldnieniem zawodowego charakteru swej dziaBalno[ci, przy wykorzystaniu caBej posiadanej wiedzy i do[wiadczenia. Wykonawca o[wiadcza, |e ponosi peBn odpowiedzialno[ za: Zgodno[ [wiadczonych usBug z obowizujcymi normami zbiorowego |ywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi i w tym zakresie odpowiada przed wBa[ciwym PaDstwowym Inspektorem Sanitarnym. Przekazanie Zamawiajcemu na jego |danie kopii protokoBu kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez uprawniony organ kontrolny. Zamawiajcy skBadaB bdzie codziennie (w miar prowadzonych szkoleD / kursw) na dzieD nastpny zapotrzebowanie na ilo[ci |ywionych z wyszczeglnieniem ilo[ci poszczeglnych posiBkw w cigu dnia z tym, |e w pitki bd dokonywanie ustalenia na soboty, niedziele i poniedziaBki. Nie zBo|enie ww. zamwienia jest jednoznaczne z przerw w [wiadczeniu usBug. Wykonawca zapewni wBasny nadzr sanitarny oraz uzyska decyzje wBa[ciwego PIS o wpisaniu do rejestru zakBadw zarwno dla wBasnej bazy lokalowej oraz [rodka transportu. Wy|ywienie skBada si z trzech posiBkw dziennie we wszystkie dni tygodnia Bcznie zniedzielami i [witami w godzinach: Zniadanie 700  745 Obiad 1430  1530 Kolacja 1830  1930 Zamawiajcy zastrzega sobie mo|liwo[ zmiany godzin wydawania poszczeglnych posiBkw w zale|no[ci od toku zaj w danym dniu. O powy|szym Zamawiajcy zawiadomi Wykonawc najpzniej do godz. 700 dnia, ktrego dotyczy zmiana godzin wydawania posiBku. Ilo[ posiBkw do przygotowania i wydania bdzie realizowana na podstawie uzgodnienia Kierownika Poligonu Szkoleniowego w Krsku lub osob przez niego wyznaczon zWykonawc w dniu poprzedzajcym dzieD |ywienia. Za wydane posiBki Wykonawca wystawiaB bdzie faktury w okresach nie czstszych ni| raz w miesicu. Wykonawca zobowizany jest do udzielenia gwarancji jako[ciowej i ilo[ciowej na przygotowane posiBki przez okres obowizywania umowy. W przypadku braku mo|liwo[ci wywizania si przez Wykonawc z obowizku przygotowania posiBkw dla kursantw zobowizany bdzie do zapewnienia na swj koszt i ryzyko, we wBa[ciwym czasie wy|ywienia kursantw przez osob trzeci bez ponoszenia dodatkowych kosztw przez Zamawiajcego. Wykonawca musi posiada urzdzenia niezbdne do pr|niowego pakowania po|ywienia. PosiBki bd pakowane w pojemniki jednorazowe i dostarczane wraz z niezbdnymi sztucami. Wymagania jako[ciowe, o ktrych mowa w art. 246 ust. 2 ustawy Pzp zostaBy okre[lone w opisie przedmiotu zamwienia stanowicym zaBcznik nr 1a, 1b i 1c do SWZ oraz we wzorze umowy stanowicym zaBcznik nr 2a, 2b i 2c do SWZ. Zamawiajcy wskazaB kryterium cena o warto[ci przekraczajcej 60%, poniewa| usBuga bdca przedmiotem zamwienia jest dostpna o ustalonych standardach jako[ciowych wynikajcych m.in. ustawy o bezpieczeDstwie |ywno[ci i |ywienia, rozporzdzenia w sprawie higieny [rodkw spo|ywczych oraz rozporzdzenia w sprawie kontroli urzdowych i innych czynno[ci urzdowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa |ywno[ciowego i paszowego oraz zasad dotyczcych zdrowia i dobrostanu zwierzt, zdrowia ro[lin i [rodkw ochrony ro[lin oraz rozporzdzeniem MSWiA w sprawie wy|ywienia w PSP. Ponadto wszelkie koszty usBugi zostaBy ustalone w opisie przedmiotu zamwienia i umowie, tj. minimalny wymiar produktw spo|ywczych, przygotowanie oraz podanie posiBkw, ktre w peBni zaspokajaj oczekiwania i parametry Zamawiajcego.     PAGE  PAGE 2 WL.2370.1.2024 PAGE \* MERGEFORMAT1 :4:\:<<<<<r=== >P>R>>X?\?^?b?h?j?l?p?t??????????BAFAbBBzzskzkzzzchT'cmHsHhhH* hhhh BH* hh! hh Bh BhbfhbfPJ^JnHtHhbfhNPJ^JnHtHhbfhTPJ^JnHtHhbfhrEPJ^JnHtHhH]PJ^JnHtHhPJ^JnHtHhQhPJ^JnHtHhrEPJ^JnHtH$BBBBC"DDDD.E2EEEE FFFFFjGlGHHHHHH Q QQQQQQQ Q"Q&Q*Qɹ~skgkgkgkga h30JhjhUh5xhI@aJhB1hICJ hB1hI\aJhI@aJhd@aJh@aJh k@aJhhV@aJhcZ@aJhv@aJhhv@aJh hcZmHsHhKh BhrmHsHhT'cmHsHhImHsH&^C&D2ElGHHH QQQQQQQ Q$Q&Q,Q.Q0Q2Q$a$gd1gd=$a$gdI$*$-DM a$gdI$ & F *$-DM a$gdI /$ & F a$gdI*Q2Q4Q@QBQDQHQJQVQXQZQ\Q^QbQhQrQtQ|Q~QQQQQQQQQQQQQh5xhI@aJhhE#hbwmHnHuhv jhv U h5 )h3h#h mHsHh@NmHsHh mHsHhAtmHsHhbwmHsHhbw0JmHnHu h30Jjh30JUh32QDQFQHQ^Q`QbQQQQQQQQQ$*$-DM a$gdI$a$gdnBkgd5 ) &`#$gd*E 00P1h:p'l;0. A!n"n#$% Dp4w666666666vvvvvvvvv666666>6666666666666666666666666666666666666666666666666hH6666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666662 0@P`p2( 0@P`p 0@P`p 0@P`p 0@P`p 0@P`p 0@P`p8XV~ 0@ 0@ 0@ 0@ 0@ 0@ 0@ 0@ 0@ 0@ 0@ 0@ 0@ 0@6666 OJPJQJ_HmHnHsHtHP`P qhNormalny*$ CJOJQJ_HaJmHsHtH`` P NagBwek 3$<@&"5CJOJQJ\^JaJmHsHJA J Domy[lna czcionka akapituPiP  Standardowy4 l4a ,k , Bez listy `/` PNagBwek 3 Znak*5CJOJQJ\^J_HaJmHsHtH4)`4 P Numer strony^JXg X PHTML - staBa szeroko[CJOJQJ^JaJ&/!& Pnazwa^J"/1" Pshl^JJB@BJ PTekst podstawowy$a$mHsHf/Qf PTekst podstawowy Znak$CJOJQJ^J_HaJmHsHtH@@b@ P0NagBwek  p#mHsHV/qV P0 NagBwek Znak$CJOJQJ^J_HaJmHsHtH< @< P0Stopka  p#mHsHR/R P0 Stopka Znak$CJOJQJ^J_HaJmHsHtHdd PTekst podstawowy wcity 31x^CJaJNN P Tekst dymkaCJOJQJ^JaJmHsH\/\ PTekst dymka Znak$CJOJQJ^J_HaJmHsHtHDD daList Paragraph ^m$<U < qh HiperBcze>*B*^JphR' R 7sOdwoBanie do komentarza CJ^JaJLL !7sTekst komentarza CJaJmHsHf/f  Tekst komentarza Znak$CJOJQJ^J_HaJmHsHtHJjJ #7sTemat komentarza"5\mHsHl/1l "Temat komentarza Znak*5CJOJQJ\^J_HaJmHsHtHX/AX [Body Text Char$CJOJQJ^J_HaJmHsHtH^/Q^ [Heading 3 Char*5CJOJQJ\^J_HaJmHsHtHJPbJ txfTekst podstawowy 2 &dxVCrV txfTekst podstawowy wcity'x^`R` txfTekst podstawowy wcity 2(dx^F>F txfTytuB )$*$a$5>*CJ PJ\tHZZ txf Body Text 2*$*$1$5$7$8$H$a$KHPJaJtH^^ txf Body Text 3+$*$1$5$7$8$H$a$5KHPJaJtH`/` txf Normal Table,5$7$8$H$ CJOJPJQJ_HmHsHtHNN txfWW-ZwykBy tekst-CJOJPJQJaJPZP txf ZwykBy tekst.*$CJOJPJQJaJtHH/@AH BLista/$x1$a$CJPJ^JaJtHT+T 1_l0Tekst przypisu koDcowego0CJaJ^/^ 0_l0Tekst przypisu koDcowego Znak OJQJtHT* !T _l0OdwoBanie przypisu koDcowegoH*l2l ^ Akapit z list3d*$^m$CJOJPJQJ^JaJtH PK![Content_Types].xmlN0EH-J@%ǎǢ|ș$زULTB l,3;rØJB+$G]7O٭VyqhKl*4(J q#cK-îd28D&s#Jc_66o6/U񅉄SÌZئrbFrIg:nx:Ĕ99&4jN iSMd*Ҧ1#lD(^ٰD:sE6)3w|?䠻_@/Opu6xV(D~N-| ] lK546Rl?%C#O01vna0`+%Gdcl GȌU`sI<(= x]J]l tԁOt/VoRݓh~u A4pBg֜+Y;)OݔlU' RyAG65A5<V7QMq8XuӒfY3"=3l-oW5V[CN+|wSnwvJ Y5 F̠&aQvlx -뷶jwVt0xrQ Cm{,nv5\.S D$Yڀ-J[uJz5 ?:5Z7#^(u1&W{ތU꫊د7*ߙ{!tl5fwЪtq:nT=v k:V=*^&whv36V`^PK! ѐ'theme/theme/_rels/themeManager.xml.relsM 0wooӺ&݈Э5 6?$Q ,.aic21h:qm@RN;d`o7gK(M&$R(.1r'JЊT8V"AȻHu}|$b{P8g/]QAsم(#L[PK-![Content_Types].xmlPK-!֧6 0_rels/.relsPK-!kytheme/theme/themeManager.xmlPK-!A theme/theme/theme1.xmlPK-! ѐ' theme/theme/_rels/themeManager.xml.relsPK] }\ *;WZR!:B*QQ)*,j"^C2QQ+-$&;QSZ!!!8@0(  B S  ?^fAD$&')*,-/0{~]f#~&&!-'(FGyzCDHIRSZ[`ano  \ d f o o MN^_]f#$&')*,-/0NVW[\]{~&&!-'(FGyzCDHIRSZ[`ano  \ f o o MN^_]f#$&'')*,-/0N]{~     ;.8ZMΐU&XP3 x&K:ZO *j-W:".!0[x3FJJĚ~>:CrYz {AjE{ JJ4rZox7d w?} Y6pzL5x7.dbf O ,* ) W ^ e q v *C-Hc>\>)%x+"]FFXo zPm. ] ` !O!s""_)"dD"x"V#3h$Q %G&?t&{6'(&(sZ(5 )6)>)A*L*gK+9u,.]. /#0]^010I1FL1X131+36H3_/4`4 5x5x5p6P6>]6ah6:%7Y79[ 9@9<<`<==c=+M>H=??@y@A_A Bc2BOB lB]BLC8,D2DERElErEaG>FGUoGHUH`HIIWIluJKuMBLN+MNgMNaN6OHQ3R*RbhRfSTTCTVU/%UhVZWmuW XFYazY) Z @ZgZ[[e[6\BV\}1]8]D]Z]r]|s];^)E^ _7_~z_Zada!b'bT'cYWc8 dd7e'Jef/fYfkgftxf$ggYg&hQh Shqh j`jnBk{Wk'll%2Z[y~ >e@ZqH, @aBafJ7s<07A&h2;EZ{ H!r\Ks Ik W5 L^|;"T[_byIA=H(Z%u'gp/=:X2U(bmH]A6 +3Ki<rw^rOPq! kP[^Cv*' #+Q2[xRTcZT)|f40|!-{:c-R<~,;t@IN)z3@U <7WOe,?3VE#l~& ];>~#G]z%HX_lar"'4R;9 > $IX U\R " GcyxPI4-0rK[MN#5zQ^$&@fffL } "6Unknown G.[x Times New Roman5Symbol3. .[x ArialO.  k9Lucida Sans Unicode5. .[`)Tahoma7..{$ Calibri?= .Cx Courier NewC.,.{$ Calibri LightQ StarSymbolMS Mincho;WingdingsA$BCambria MathBA 'TRg@*&33!n0 3qHP$PP2! xx@2 *SPECYFIKACJA ISTOTNYCH WARUNKW ZAMWIENIA GolebiewskiM.Bolesta (KW Warszawa)                         Oh+'0 (4 T ` l x,SPECYFIKACJA ISTOTNYCH WARUNKW ZAMWIENIA GolebiewskiNormalM.Bolesta (KW Warszawa)38Microsoft Office Word@<8@_@t@8͝C ՜.+,0 hp  KW PSP3 +SPECYFIKACJA ISTOTNYCH WARUNKW ZAMWIENIA Tytu  !"#$%&'()*+,-.0123456789:;<=>?@ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ[\]^_`acdefghiklmnopqtRoot Entry FPԝCv1Table/gdWordDocumentG\SummaryInformation(bDocumentSummaryInformation8jCompObj{  F)Dokument programu Microsoft Word 972003 MSWordDocWord.Document.89q